• Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
   A Bükkábrányi Polgárőr Egyesület 2006 március 20.-ától önkéntes szerveződés alapján,közhasznú szervezetként működünk. Tagjainak többsége bükkábrányi lakos. Az alapszabály értelmében közrend és közbiztonsági feladatokat lát el a bükkábrányi rendőrőrssel szoros együttműködésben, a rendőrség mint szakmai tanácsadó segítségével. Polgárőr irodánknak az iskola adott helyet, ami jó az intézménynek és az egyesületnek egyaránt.
    Eltelt több mint egy év a megalakulásunk óta,  900 órát töltöttünk el szolgálatban, kisebb nagyobb sikerekkel. A polgárőrség 17 fővel alakult meg, ez a létszám év közben 6 fővel szaporodott, így 23 főre nőt.
    A polgárőrök az esti órákban 2 – 3 fős létszámmal, a szombati napokon, pedig emelt létszámmal járják a településünket, gyalogosan vagy saját gépjárművel. Nem kizárt azonban a nappali ellenőrző járőrözés sem. Odafigyelnek a település nyugalmára és rendjére.
    Több rendezvény biztosítására is felkértek bennünket az elmúlt évben: Községi rendezvények, iskolai rendezvények, civil szervezetek rendezvényeire, kihívásnapjára és még sorolhatnánk.Célunk a községünk lakóinak szolgálata, nyugalmuk és biztonságuk biztosítása, megóvása. Feladatunk teljesítéséhez feltétlenül szükségünk van a lakosság minden rétegével való együttműködésre. Munkánkat legnagyobbrészt közterületen végezzük. Megnyugvást jelentünk a postai dolgozóknak, mikor a kiemelt nyugdíjat viszik a nyugdíjas lakosainknak. Szívesen és türelemmel meghallgatjuk a lakosok közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeiket, ezért bármikor, bárhol nyugodtan állítsanak meg minket, ha közlendőjük van.
    Taglétszámunkat szeretnénk folyamatosan növelni és fiatalítani, szívesen várjuk a csatlakozni vágyókat, akik úgy gondolják, hogy nyugalomban és kölcsönös tiszteletben szeretnének élni.

Címünk: 3422 Bükkábrány Béke út 37.
Elnök: Lengyel József
Alelnök: Chrudinák Zsolt



Jelentkezés:

Ki lehet polgárőr?
    Minden büntetlen előéletű, nagykorú magyar állampolgár (vagy Magyarországon letelepedett külföldi), aki egyetért a polgárőrség céljaival és hajlandó tevékenyen részt venni azok megvalósításában.

Hogyan lehet valaki polgárőr?

    Jelentkeznie kell valamelyik (lehetőleg a lakóhelyi) polgárőrszervezetnél, ahol elbeszélgetnek vele arról, hogy miért szeretne polgárőr lenni és mit is jelent a polgárőr feladatok vállalása. Ezután kitölti a belépési nyilatkozatot és adatlapot, majd előéletét a területi rendőrség leellenőrzi.A próbaidő sikeres teljesítése után kaphat polgárőr igazolványt és válhat a polgárőrség teljes jogú tagjává.

Mire jogosult a polgárőr?

    A polgárőr szervezet tagjai megtehetnek mindent, amit törvény nem tilt, mindent, amit állampolgárként is megtehetnek. Amikor jogos védelmi, stb. helyzetben cselekszenek, nem mint egy különleges hatáskörrel felruházott csoport tagjai, hanem mint állampolgárok tevékenykednek. A különbség "csak" annyi, hogy tevékenységük nem véletlenszerű, esetleges, egyéni, hanem szervezett, tudatos, közös cselekvés.
    Az előzőekből látható, hogy a polgárőrség hatósági jogkörrel, közhatalmi jogosítványokkal nem rendelkezik! A polgárőrség önálló független szervezet, amely nem alá-, hanem mellérendeltségi viszonyban áll a Rendőrkapitányságokkal. Az előre tervezett, rendőrséggel közös akciókban a polgárőr az akciót irányító rendőr utasításait követi, mert az intézkedés jogszerűségéért ilyen esetben az akciót irányító rendőr a felelős. A közös szolgálatban a polgárőr feladata az intézkedés zavartalanságának, a saját és a rendőr biztonságának biztosítása.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com