• Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
   Az emberiség évtizedes írott történelmét végigkísérelték a háborúk, amelyek rengeteg emberi életet követeltek és mérhetetlen szenvedést okoztak. Jellemző volt, hogy a legyőzött ellenség halottait sorsukra hagyták, sebesültjeiket pedig leöldösték. Ez ellen az embertelen gyakorlat ellen voltak ugyan kísérletek, de a hatékony, nemzetközi érvényű rendezésre sokáig kellett várni. A magyar történelemben Kossuth Zsuzsanna követendő példát mutatott. Az 1848-49 -es szabadságharc idején felállított 72 tábori korház főápolónőjeként úgy intézkedett, hogy nem csak a szabadságharcos sebesülteket, hanem az ellenséges császári erők sebesültjeit is el kell látni. Ebben a döntésben már kifejeződött a sebesült katonák megkülönböztetés-nélküli segítségének gondolata. A tett tehát megelőzte az eszmét. Henry Dunant svájci üzletember a Solferinóban 1859-ben lezajlott csata 40.000 halottja és sebesültje iszonyatos látványának hatására kezdeményezte, hogy már békeidőben létre kell hozni minden országban olyan önkéntes segélyszervezetet, amelyek vállalják a háborúkban sebesült katonák megkülönböztetés-nélküli ápolását. Javasolta még hogy alkossanak meg olyan nemzetközi egyezményt, amely garantálja a harcokban sebesült katonák sorsának javítását. 1863-ban Genfben elfogadták javaslatát, és ez bizonyult a Vöröskereszt Alkotmányozó Konferenciájának. 1864-ben megalkották a Genfi Egyezményt. Lényege, hogy a harcokban sebesült katona, már nem megsemmisítendő ellenség, hanem segítségre szoruló ember. E két konferencia indította el az egész világon a nemzeti segélyszervezetek kialakulását. Az eltérő társadalmi berendezkedésű segélyszervezetek úgy válhattak egységes mozgalommá, hogy megalkották  azokat az alapelveket -

  • emberiesség
  • pártatlanság
  • semlegesség
  • függetlenség
  • önkéntesség
  • egység és egyetemesség
   amelyek egységes egészet alkotnak, és tömör összefoglalását adják a Vöröskereszt filozófiájának. Ausztria 1866-ban csatlakozott a Genfi Egyezményhez, és 1867-ben Bécsben megalakult az önkéntes segélyegylet, amely kész volt kiépíteni fiókegyleteit Magyarország területén is. Jelenleg Dr. Morzsányi Éva a Magyar Vöröskereszt  főigazgatója és Habsburg György az elnöke. Borsod-Abaúj-Zemplén megyének Molnár Józsefné a megyei igazgatója. Mezőkövesden Kovács Zoltánné a Magyar Vöröskereszt területi képviselője, titkára.
   1966-óta Dr. Siska Judit az elnöke. Több évtizede végzi ezt a feladatot. Vezetése alatt több titkár is cserélődött az ábrányi Alapszerv életében. Először Gere Józsefné, aztán Ludányi Zoltánné, majd Druzsbovszki Istvánné, jelenleg pedig Veres Istvánné vette át a titkári feladatok ellátását. Az országban negyvenkétezer önkéntes Vöröskeresztes aktivista dolgozik jelenleg. Bükkábrányban Székely Ottóné, Varga Sándorné, Hlad Lajosné, Szépné Cseh Katalin,Takács Sándorné, Augusztinné Hauksz Katalin, és Szepesiné Boros Andrea alapszervezetünk vezetőségi tagjai. A Vöröskereszt egy mobil szervezet, amely állandóan bővül új tagokkal. Jelenleg 259 tagunk van Bükkábrányban.
 
 
A Bükkábrányi Vöröskereszt elnöke:  Dr. Siska Judit.
                                           titkára:  Veres Istvánné
     
      Vezetőségi tagok:   Augusztinné Hauksz Katalin
                                     Hlad Lajosné
                                     Szepesiné Boros Andrea
                                     Székely Ottóné
                                     Szépné Cseh Katalin
                                     Takács Sándorné
                                     Varga Sándorné

Szociális tevékenységek:

    Fontos feladatunknak tartjuk az adományozást is. Ezt úgy tudtuk megoldani, hogy az Ábrányi Ifjúságért  Alapítvánnyal, valamint  a helyi általános  iskola, és óvoda aktivistáival összefogva közösen bált rendeztünk, melynek bevételét felajánlottuk egy szabadtéri játszótéri játék finanszírozására. Mivel az egyik  fontos alapelve a Vöröskeresztnek az egység, arra törekszünk, hogy a helyi civil szervezetekkel minél jobb kapcsolatot tudjunk kialakítani. Fontos feladatunk a segélyezés, és az adományok gyűjtése a rászoruló emberek számára. Az elmúlt években erre sajnos több alkalommal is szükség volt. Például a délkelet-ázsiai cunami, a kárpátaljai és székelyföldi árvizek, valamint a hazai mátrai árvízkárosultak számára is gyűjtöttünk. Ruhaneművel és pénzbeli támogatásokkal járultunk hozzá terheik enyhítéséhez. A bükkábrányi alapszervezet  Borsod megyében az egyik legnagyobb adományt tudta összegyűjteni. Szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik támogatták kezdeményezésünket és akár ruhaneművel, vagy pénzadományaikkal segítették rászoruló embertársaikat. A szociális árusításban is az elsők között szerepeltünk az elmúlt két évben. Sok helyi család részére kedvezményes áron biztosítottunk vásárlási lehetőséget, amelyet a helyi titkár, Veres Istvánné lakásán bonyolított le, mivel nincs az alapszervezetünknek egy olyan helye, ahol ezeket a feladatokat meg tudná oldani. Falunapkor már hagyománnyá vált, hogy a Vöröskereszt is képviselteti magát. Az idén második alkalommal állt fel a Vöröskeresztes sátor, ahol  ingyenes vérnyomás- és vércukorszint méréssel, vártuk a falu lakosságát. A Vöröskereszt munkájának, feladatainak megismertetése és népszerűsítése céljából Totót állítottunk össze, és a kitöltők között nyereményeket sorsoltunk ki. Az idén diabetikus étel- és italkóstolóval kedveskedtünk a sátrunkba látogató vendégeinknek. Népszerűsítettük az egészséges életmódot, különböző gyümölcsökkel kínáltuk meg vendégeinket. 2007. 04. 28.-án Bükkábrány község Képviselő-testülete elismerő díszoklevélben részesítette a Magyar Vöröskereszt Bükkábrányi Alapszervezetét, a település lakossága érdekében kifejtett kiemelkedő közösségi tevékenységéért. A díszoklevelet a Falunapon Bükkábrány község polgármestere Tóth Móricz Péter adta át községünk Vöröskeresztes titkárának.

    Többször szerveztünk, és jelenleg is szervezünk ruhagyűjtést. Ruha csereberét tartottunk az elmúlt évben két alkalommal, igen nagy sikerrel. Folyamatosan segélyezzük lehetőségeinkhez mérten a rászoruló családokat. Az elmúlt évben karácsony előtt 5 rászoruló család kapott községünkben élelmiszercsomagot. Az idén szintén segíteni szeretnénk a rászorulókon élelmiszercsomagok kiosztásával. A helyi Képviselő-testület pénzbeli támogatásából fogjuk finanszírozni kiadásainkat. Tartjuk a kapcsolatot a falunkban működő családsegítőkkel, és ruhával, cipővel támogatjuk a segélyezési akcióikat. Folyamatosan segítjük a rászorulókat használt ruhák, cipők adományozásával. Feladatainkat tovább tudnánk bővíteni, ha volna erre a célra alkalmas helységünk.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com