• Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
Koncepciók PDF Nyomtatás
Írta: Bodzán László   
2014. július 28. hétfő, 12:57


Helyi_eselyegyenlosegi_program.pdf





KIVONAT

Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. április 17-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből:

 

 

 

62/2013.(IV.17.)

 

h a t á r o z a t a

 

 

Bükkábrány Község Önkormányzatának

közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terve

Középtávú vagyongazdálkodási terv:

 

A) Az önkormányzati vagyonnal – mint a nemzeti vagyonnal – felelős módon, rendeltetésszerűen kell gazdálkodni.

 

B) A vagyongazdálkodás feladata az önkormányzat teherbíró képességéhez igazodó, elsődlegesen a közfeladatok ellátásához és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges, egységes elveken alapuló, átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetése, értékének megőrzése, állagának védelme, értéknövelő használata, hasznosítása, gyarapítása, továbbá a feleslegessé váló vagyontárgyak elidegenítése.

 

C) Az önkormányzati vagyonfejlesztés (létrehozás, bővítés, felújítás) céljait a Képviselő-testület döntései és az éves költségvetési rendeletei határozzák meg.

 

D) Az önkormányzati vagyon hasznosításának alternatívái:

Az nemzeti vagyon alapvető rendeltetése a közfeladat ellátásnak biztosítása, hasznosításának célja a kötelező és önként vállalt feladatok hatékony és eredményes ellátása.

 

A hasznosítás formái:

1. A feladatok ellátáshoz nem szükséges vagyon elidegenítése

A rendelkezésre álló szabad vagyon értékesítését forgalmi értékbecsléssel megalapozva, a nemzeti vagyonról szóló törvény, valamint a vagyonrendelet előírásai szerint kell lefolytatni. A vagyon értékesítéséből származó bevétel elsősorban fejlesztési kiadások, fejlesztési hitelek törlesztésének fedezetéül szolgálhat.

 

2. Használatba adása, bérbeadása

A lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek, valamint telkek és egyéb ingók, ingóságok hasznosítása elsősorban bérleti, haszonbérleti szerződés keretében tehető meg. A bérlet, haszonbérlet útján nem hasznosított ingatlan esetében törekedni kell arra, hogy minél rövidebb ideig legyen kihasználatlan állapotban, ennek elkerülése érdekében folyamatos pályáztatás szükséges.

 

3. Önkormányzati vagyontárggyal vállalkozási tevékenység indítása

Az önkormányzati feladatok ellátáshoz nélkülözhetetlen vagyonnal vállalkozási tevékenység indítható. Az önkormányzati vállalkozás az alaptevékenységet nem veszélyeztetheti. Az önkormányzat csak olyan gazdálkodó szervezetben vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét.

 

E) Kiemelt figyelmet kell fordítani a vagyon-nyilvántartás aktualizálására, melynek fontosságát hangsúlyozza az önkormányzati vagyonban várható változások.

 

F) Az értékesítésre vagy más hasznosításra kijelölt ingatlanoknál folyamatos hirdetés szükséges.

 

G) Az önkormányzat vagyongazdálkodását az átláthatóság, a döntések nyomon követhetőségének, a legmagasabb közösségi haszon elérésének egységes elvei szerint folytathatja.

 

H) Az önkormányzat a vagyonát feladatainak megvalósítására használja.

 

I) Az önkormányzat feladatának ellátása szempontjából feleslegessé váló vagyontárgyakat elsősorban hasznosítja, amennyiben az gazdaságosan nem valósítható meg, értékét megőrizve tulajdonában tartja.

 

J) Amennyiben az adott vagyontárgy tulajdonában tartásával összefüggő fenntartási és karbantartási költségek előreláthatóan nagyobban, mint a vagyontárgynak az időmúlás során várható értéknövekedése, a vagyontárgy elidegeníthető. Az elidegenítés során a piacon elérhető legmagasabb árra vagy az összességében az önkormányzat számára legkedvezőbb ellenérték elérésére kell törekedni.

 

Hosszú távú vagyongazdálkodási terv:

  1. Alapjául szolgál a középtávú vagyongazdálkodási terv.

  2. A vagyonhasznosítás során a bevételszerzés, illetve a kiadáscsökkentés mellett szem előtt kell tartani azt, hogy az ne vagyonfelélést eredményezzen. A piaci helyzet ismeretében évente felül kell vizsgálni az értékesítendő, valamint a más módon hasznosítható vagyonelemeket.

  3. A vagyonhasznosítás bevételeit minél nagyobb arányban a vagyontárgyak megóvására, megújítására, illetve beruházásra kell fordítani.

  4. Az önkormányzat szempontjában kedvező pályázati lehetőségek maximális kihasználására kell törekedni.

  5. Újabb ipari parkok létrehozása, inkubátorház létesítése.

  6. Minden önkormányzati intézmény, közvilágítás energiahatékonyságának növelése.

 

 

Bükkábrány, 2013. április 18.

 

Szalai Szabolcs sk. Kiss Zoltán sk.

Polgármester Jegyző

Kiadmány hiteles:

 

Kiss Lászlóné

Főmunkatárs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com