logo

Könyvtár

Önálló honlapunk elérhető innen


KÖNYVTÁR :

H: 12.00 - 16.00
K: 12.00 - 16.00
SZ: 12.00 - 16.00
CS: 12.00 - 16.00
P: 12.00 - 16.00

SZ: 15.00 - 18.00



A közösségi energiaudvar termelési adatai:



 

Intézmény - Bükkábrányi Napsugár Óvoda és Bölcsőde PDF Nyomtatás
Írta: óvodatitkár   
2009. október 28. szerda, 00:00
Tartalomjegyzék
Intézmény - Bükkábrányi Napsugár Óvoda és Bölcsőde
Bemutatkozás
Óvodatörténet

 

 

Óvodatörténet:

Községünkben 1946-ban alakult az óvoda egy gyermekcsoporttal. A 30-40 fős gyermek-intézményt a Béke úti, az akkori állatorvosi szolgálati lakásban alakították ki. Itt működött az intézmény 1953-ig 3 fős dolgozói létszámmal (1 fő óvónő, 1 fő dajka, 1 fő konyhai dolgozó).

Ezután a Kastély-épületben alakítottak ki az iskola és mozi mellett egy óvodai csoportot. A magas gyermeklétszám miatt az 1964-65-ös tanévtől már 2 gyermekcsoport működött. Néhány év múlva ezt az intézményt is kinőtte az óvoda.

1972-ben ismét új helyre költözött, a régi Rendőrőrs épületébe a Szabadság út 1. szám alá. Ez az épület eredetileg urasági kúriának épült az 1900-as évek elején. A kis- és középső csoportunk jelenleg is ebben az épületben van elhelyezve.

A demográfiai hullám emelkedése 1981-ben a 3. gyermekcsoport kialakítását is szükségessé tette.
A Szabadság úti épülettől 300 méterre egy iskolai tanteremből és szolgálati férőhelyből társadalmi munkával készült el a nagycsoportunk. Intézményünk a tevékenységközpontú óvodai nevelési program alapján végzi pedagógiai tevékenységét.

2005. augusztus 16-tól bükkábrányi székhellyel 5 település Bükkábrány – Borsodgeszt – Mezőnyárád – Sály – Vatta községek önkormányzatai intézményfenntartó óvodai társulást hoztak létre. A Bükkábrányi Körzeti Napközi Otthonos Óvoda önálló gazdálkodói jogkört kapott. A Béke úti épületben a szolgálati lakásból egy irodahelyiséget alakítottunk ki.

2005 szeptemberétől a Központi Konyha épületében történik a főzés, ők biztosítják az intézmény étkeztetését.

2008. júniusában Borsodgeszt és Vatta községek önkormányzatai kiléptek az óvodai társulásból.
2009. június 30-val az óvodai intézményfenntartó társulás megszűnt. A Körzeti Napközi Otthonos Óvoda bükkábrányi tagintézményének jogutódja a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ - Napsugár Napközi Otthonos Óvodája lett.
A községi Képviselő-testület határozata alapján 2009-ben elkezdődik egy új, többfunkciós ÁMK intézmény kialakítása.
2010. január 17-én vettük birtokba az új, korszerű, XXI. századi igényeknek is megfelelő épületet. Az intézmény 3 óvodai és 1 bölcsődei csoporttal kezdte meg működését. A gyermekcsoportokhoz öltöző- és mosdóhelyiségek kapcsolódnak. A gyermeki mozgásigény kielégítésére jó lehetőség az óvodában kialakított tornaszoba. A TÁMOP 3.1.7. pályázat keretében óvodánk lehetőséget kapott "referencia hálózati pont szakmai feljlesztése a bükkábrányi óvodában" című projekt kidolgozására. Két jó gyakorlatunk címe: "A környező világ tevékeny megismerése óvodánk nagycsoportjában", és az "IKT eszközök használatának ösztönzése a teljesítményértékelés folyamatában".
Óvodai életünk mindennapjait gazdag gyermeki programok és tevékenységek jellemzik. A 7 főből álló nevelőtestület szakmai ismereteit folyamatosan fejleszti. Óvodapedagógusaink közül hárman rendelkeznek szakvizsgával, a gyermekcsoportokban dolgozó óvodai dajkák valamennyien szakképzettek.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com


 

Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, cc top level domain. Valid XHTML and CSS.